Citronová tráva

Původ a vzhled rostliny

Citronová tráva, známá také pod názvem "voňatka citronová", "citronella" nebo pod anglickým "lemon grass", pochází z jihovýchodní Asie, ale hojně se pěstuje i v Africe, Americe a Austrálii. Úzké šedozelené listy mají silně citronovou vůni a dorůstají až do výšky 150cm.

Použití citronové trávy neboli voňatky

Silice z citronové trávy se využívají nejen pro dochucení jídel a nápojů, ale také jako přísada do parfémů a kosmetických přípravků. Čerstvě nakrájenou voňatku můžete přidat i do koupele.

Vaření s citronovou trávou

Voňatka se hodí do pokrmů z rýže, kuřete a ryb, výborně dochutí také jídla z krevet a darů moře. Tužší konce stonků se používají k dochucení vývarů - před podáváním se ale odstraní. Čerstvou citronovou trávu lze nasekat do zeleninových salátů, sušené kousky se zase často přidávají do čajových směsí. Zvláště vynikající je kombinace se zeleným čajem. Nápoje z voňatky jsou opravdu lahodné!

Chuť a vůně

Citronová tráva má pikantní chuť a aroma podobné citronu, přesto pokrmy neokyselí. Vyrovnává chuť ostrého koření, zdůrazňuje chuť máty. Voňatka se užívá jak v čerstvé, tak i sušené podobě. Čerstvá se přidává do jídla nakrájená jako pórek, sušená je po chuťové i aromatické stránce méně výraznější, proto se užívá méně.

Voňatka jako lék

Voňatka má pozitivní vliv na trávení a ve své domovině je využívána jako podpůrný prostředek při léčbě chřipky, malárie, žaludečních a nervových chorob. Čaj z citronové trávy podporuje schopnost koncentrace.


 


Tvorba webu zdarma s Webnode Webnode